It’s all about Reviews now! Terecht of niet terecht: Ze kunnen tegenwoordig jouw merk maken, maar nog makkelijker: breken! Zo blijkt uit verschillende studies dat klanten/gasten meer vertrouwen hebben in reviews dan welke andere vorm van marketing dan ook! Ze worden dan ook niet voor niets zo langzamerhand de ‘lifeline’ van organisaties genoemd!

Goed met ‘Reviews’ omgaan is dus een ‘must’!

Maar hoe doe je dat? Hoe reageer je bijvoorbeeld op een slechte review? Moet je überhaupt wel reageren? En als je het doet: welke ‘taal’ kun je dan het best gebruiken? Wat is de impact van reviews op jouw reputatie?

Wat zijn de ‘Best Practises’ en wat maakt hen zo succesvol? Wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst en welke kansen laten we vrijwel allemaal liggen?

Op dinsdag 23 september krijg je antwoord op al deze- en nog veel meer uiterst actuele vragen. Dan spreken o.a.

Programma:

13.30 14.00 Ontvangst
14.00 14.45 Plenaire opening: TravelNext
14.55 15.25 Break out sessie 1
15.30 16.55 Pauze
16.00 16.30 Break out sessie 2
16.30 17.15 Plenaire afsluiting: Zoover
17.00 18.30 Netwerkborrel

Graag tot ziens op dinsdag 23 september a.s. bij Worldhotel Bel Air.

Reputatie management - Reviews en Beoordelingen Horeca en Toerisme - Congres 2014

It’s all about Reviews now!

Terecht of niet terecht: Ze kunnen tegenwoordig jouw merk maken, maar nog makkelijker: breken! Zo blijkt uit verschillende studies dat klanten/gasten meer vertrouwen hebben in reviews dan welke andere vorm van marketing dan ook! Ze worden dan ook niet voor niets zo langzamerhand de ‘lifeline’ van organisaties genoemd! Goed met ‘Reviews’ omgaan is dus een ‘must’! Maar hoe doe je dat? Hoe reageer je bijvoorbeeld op een slechte review? Moet je überhaupt wel reageren? En als je het doet: welke ’taal’ kun je dan het best gebruiken? Wat is de impact van reviews op jouw reputatie? Wat zijn de ‘Best Practices’ en wat maakt hen zo succesvol? Wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst en welke kansen laten we vrijwel allemaal liggen?

Sprekers Online Marketing Congres

Arne Keuning

Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies

Arne Keuning over de PIEK methode

Arne Keuning Van TravelNext
Love At First Site spreker Arne Keuning TravelNext

PIEK Methode

Arne benadrukt de PIEK-methode – hoe ga je de dialoog aan (via social media)

  • Persoonlijk – herken de klant, zijn bestemming, geschiedenis en contactvoorkeur, e.a.
  • Inlevend – empathie, verplaats je in de situatie
  • Efficiënt- klant en organisatie zitten allebei niet te wachten op langdurig contact
  • Klantgericht – zowel in spotten als in dialoog niet interne proces maar klantbelang voorop

De PIEK-methode geeft medewerker kader om zelf antwoorden te bedenken en op persoonlijke, 1-op-1 wijze een dialoog aan te gaan. Medewerker krijgt tevens verantwoordelijkheid, mandaat, ondersteuning en vertrouwen om op zijn/haar wijze dialoog te voeren.

Daarnaast stelt Arne dat Ranking = Business: Hoe meer reviews hoe hoger de ranking op o.a. de reviewsites, maar ook op Google.

Kansen? Genoeg! Luisteren geeft inzicht;

  • Reviews kunnen voor omzet zorgen;
  • Reviews zorgen voor beter product/goede dienstverlening;
  • Reviews attenderen „vrienden” en zoekers op mogelijkheden\Luisteren geeft inzicht;
  • Reviews kunnen voor omzet zorgen;
  • Reviews zorgen voor beter product/goede dienstverlening;
  • Reviews attenderen „vrienden” en zoekers op mogelijkheden.

Jaap van Zessen – Online reviews

Jaap Van Zessen Buzz Capture - Reputatie Management congres
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies

Hoe ga je om met online reviews?

De centrale vraag van de presentatie van Jaap: ’Hoe ga je om met online reviews?’ Er zijn grenzen aan de geloofwaardigheid van online reviews. Consumenten geloven andere consumenten eerder dan de informatie die door het bedrijf worden gegeven. Daarnaast worden persoonlijke reviews betrouwbaarder gevonden dan anonieme reviews. Ook toonde onderzoek aan dat een negatieve review geloofwaardiger wordt gevonden dan een positieve.

Facts

  • 20% van de Nederlandse consumenten schrijft wel eens een review.
  • 75% leest wel eens een review en laat zich erdoor beïnvloeden.
  • Je hoeft geen fulltimer in te huren voor webcare

Jaap geeft als voorbeeld de Gemeente Almere. Eén van de meest actieve gemeentes op social media. De gemeente was ervan overtuigd dat er een fulltimer moest worden aangenomen voor social media en webcare. Echter, na onderzoek kwam men erachter dat er slechts 11 tweets per dag werden verstuurd. Absoluut geen fulltime baan dus.

Daarnaast bespaar je tijd, omdat social media de druk ontlast op telefonische en e-mailvragen en levert het tevens gratis marktonderzoek.

Bereken hoeveel tijd het kost alle reviews te lezen en te beantwoorden

Een Twitter en Facebook account is in een kwartier aangemaakt, maar vervolgens moet je er wel iets mee doen. Daarom is het goed vooraf een inschatting te maken van het aantal berichten dat over je bedrijf of merk wordt geplaatst. Dan heb je een indicatie hoeveel tijd het je kost om deze te lezen en er eventueel op te reageren. Voor sommige bedrijven is dit een fulltime baan, voor anderen 10 minuten per dag.

Strategie: Reageren op klachten

Het is belangrijk om snel te reageren op reviews. Ook is het slim om een klagende consument snel van zijn/haar podium af te halen. Schakel dan bijvoorbeeld over op DM op Twitter of handel de conversatie per e-mail/telefoon af. Zo blijft verdere imagoschade beperkt.

Het is cruciaal om nooit onbeleefd te zijn en niet in discussie te gaan.

Tips van Jaap over hoe je betrokkenheid van consumenten verhoogd

  • Maak ze fan of volger;
  • Ga zelf anderen volgen, zo creëer je meer volgers;
  • Vraag mensen in te checken bij jou;
  • Hang een scherm op zodat mensen hun Tweet kunnen zien. Dat vinden ze grappig waardoor ze ook gaan twitteren.

Aan het einde van de presentatie werd benadrukt dat de hospitality branche de gunfactor heeft. Men gebruikt social media vaak om te laten zien hoe leuk hun leven is en waar men geweest is. Wanneer men bijvoorbeeld uit eten of in een hotel is, is men veel eerder geneigd dit op Facebook te zetten. Hier moet de hospitality branche goed op inspelen.

Steven de Jong

Steven De Jong Olifant Media
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies

Let your FANS do the marketing

De centrale vraag bij Steven was hoe men meer positieve reviews kan verzamelen.

  • Een unieke actie;
  • Een unieke ervaring;
  • Een uniek object;
  • Een unieke locatie;
  • unieke reviews;
  • Unieke content.

Communicatie verandert, maar één ding blijft altijd hetzelfde: mensen verzamelen een hechte kring van mensen om zich heen. Tegenwoordig staat niet meer het product centraal, maar de mensen die het product gebruiken. Het is belangrijk om tot de persoonlijke kring van mensen te komen met social media. Als een bekende ‘iets leuk vindt’, maakt dat indruk. Mensen nemen reviews van hun directe persoonlijke kring vaak voor waar aan. Hier valt veel winst te behalen. Aangeraden werd om voor extra publiciteit af en toe ludieke acties te houden en unieke dingen aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan: de T-rex in Naturalis, het Smurfendorp in Spanje en platform 9 ¾ in Kings Cross station.

Facebook introduceerde onlangs Facebook Graph Search

Met deze interne zoekfunctie is het mogelijk om niet alleen naar de naam van vrienden en pagina’s te zoeken, maar bijvoorbeeld ook naar mensen die een specifieke activiteit leuk vinden of vrienden die in een bepaalde stad wonen. Zoeken in de sociogram, zoals het in het Nederlands heet, is een zeer krachtige zoekfunctie binnen het gehele Facebook-netwerk

Tips van Steven:

  • Laat zien dat er mensen zitten achter het merk dat jij bent;
  • Kweek goodwill;
  • Buig een negatieve ervaring om in een positieve;
  • Vraag actief om reviews;
  • Vraag bloggers om te reviewen;
  • Stimuleer herhaalbezoeken.

Janneke Nijenhuis

Janneke Nijenhuis MyReputationDashboard

Tips voor het beheren van je online reputatie

[slideshare id=39338270&doc=presentatiehandsonhsmaicongressep14-140921051908-phpapp02]

Janneke Nijenhuis

Janneke Nijenhuis MyReputationDashboard
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies
Reputatie Management - My Reputation Dashboard
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies
Reputatie management Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies
Webcare Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies

Reviews is toch alleen maar iets voor hotels of restaurants?

De hotels weten inmiddels dat ze gereviewed worden op +50 sites, maar ook restaurants hebben inmiddels zeker 50 sites waarop men gereviewed kan worden.

Maar alle branches krijgen hiermee te maken, een taxibedrijf krijgt reviews op o.a. yelp, virtual tourist, tripadvisor of google. Theaters op o.a. yelp, dagje weg, zoover en theatersinnederland, Musea op youropi, zoover en yelp, Trainingsbureaus op grote sites als springest

Ook steeds meer reviews komen op binnen het B2B segment zoals Linkedin, Consultancyreview, Indeed, Independer, telefoongids, fb pages, diensten.aanbodpagina, ervaringenreview, yelp, reviewspot, trustpilot, eengoedeprofessional, beoordelingen.feedbackcompany en vele bedrijfspagina’s

Daarnaast zien we een nieuwe trend in review bijvoorbeeld op www.glassdoor.com waarin werknemers het bedrijf reviewen waar ze werken.

Facts

  • 51% bepaalt de keuze voor een hotel op reviews (niet op prijs of promoties);
  • 93% van de hotelgasten laat zich beïnvloeden door beoordelingen en de meerderheid boekt een hotel met een hoge score;
  • Een hotel met een hoge score en positieve reviews werkt als een magneet voor boekers en gasten: “daar wil ik ook verblijven“;
  • Het hotel met een hoge score wordt ook voor nieuw talent en investeerders aantrekkelijker;
  • Een hoge score werkt motiverend binnen het bedrijf – betrokken en gemotiveerde werknemers leveren een betere gastvrijheidservaring.
  • Reviews zijn omzet bepalend

Cornell University berekende aan de hand van data uit Travelocity dat wanneer het hotel de review score met 1 punt kan verhogen op een 1-5 schaal het hotel de kamerprijs met 11.2% kan verhogen met gelijkblijvende bezetting of marktaandeel.

MyReputationDashboard.com voerde een onderzoek uit waarbij de prijzen op booking.com op een bepaalde datum werden afgezet tegen de gemiddelde score van het hotel. Uiteraard werden alleen hotels in een bepaalde sterrenclassificatie met elkaar vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde kamerprijs in alle steden oploopt naarmate de review score hoger wordt. Ook bij het onderzoeken van internationale steden als London en Parijs blijken dezelfde trends waar te nemen.

Het is van belang voor hotels de positie van het eigen hotel te monitoren t.o.v. het gemiddelde (de groene streep). Is de ADR van het hotel significant lager dan het gemiddelde in de stad dan kan het hotel met behoud van bezetting de prijs verhogen. Bij een ADR die significant hoger ligt dan het gemiddelde zou dit kunnen betekenen dat de bezetting achterblijft bij het gemiddelde van de stad. Het hotel zou dan kunnen experimenteren met het verlagen van de ADR en daarbij de yield (Occupancy x ADR) scherp monitoren om tot omzet maximalisatie te komen.

Handige tips

  • Wees beleefd;
  • Reageer snel;
  • Reageer professioneel;
  • Bedank de reviewer voor de feedback;
  • Zorg dat de reactie inhoudelijk correct is;
  • Let op spelfouten.

Ook werden er een aantal tips gegeven over hoe binnen het bedrijf om te gaan met reviews:

  • Informeer afdelingen/medewerkers;
  • Zorg voor accurate informatie (foto’s en teksten) op reviewsites;
  • Reageer op negatieve reviews maar ook op positieve reviews;
  • Bekijk concurrenten – waarom scoren zij hoger/lager?;
  • Gebruik positieve reviews in eigen communicatie (web-social-newsletters);
  • Vraag actief om reviews;

Analyseer trends in reviews;

  • Maak waar wat je belooft;
  • Wie is “eigenaar” – webcare team.

My Reputation Dashboard is een tool voor hotels om de reputatie gemakkelijker te bewaken. Het bevat reviews van verschillende boekingswebsites en bevat de gegevens van 3 tot 5 concurrenten, heeft een overzicht van de key statistieken analytics en een overzicht van de key statistieken van de social media. Het is niet zo uitgebreid als de bestaande systemen, maar met de zeer beperkte kosten per maand een uitstekend alternatief hotels die webcare serieus willen nemen maar ook kostenbewust zijn.

Stephan Bosman – Zoover

Stephan Bosman Zoover - webcare congres hospitality
Webcare Congres Bel Air Den Haag 2014 - HSAMI & Hands-On Advies
Reputatie management - Reviews en Beoordelingen Horeca en Toerisme - Congres 2014

Haal meer uit reviews

Stephan legt de nadruk op alle content. Niet alleen reviews, maar ook foto’s en video’s zijn een onderdeel van content. Het is belangrijk dat de content volledig is en de usability van de website optimaal. Hierbij moet ook goed gedacht worden aan het gebruik van diverse apparaten zoals smartphones en ipads. Er werden een aantal tips gegeven om meer uit reviews te halen:

Tips

  • Zorg voor genoeg reviews;
  • Zorg voor nieuwe reviews (nieuwe reviews wegen zwaarder in de totaalscore dan oudere reviews);
  • Antwoord op reviews;
  • Zorg dat online informatie correct en volledig is – Naast foto’s kun je ook video’s uploaden naar Zoover en tips geven. Ook deelnemen in de categorie vraag en antwoord biedt moge-lijkheden om met gasten in contact te treden en informatie te delen.

Facts

Reviews = Gratis marketing

Hogere Score = Betere Bezetting = Hogere Marge

Tips

  • Maak gebruik van awards ontvangen van reviewsites, zoals de Zoover recommended awards;
  • Maak gebruik van widgets van reviewsites om informatie te delen op uw eigen site;
  • Premium accounts hebben een directe boek nu button naar de eigen site op Zoover. Wellicht interessant nu de trend in de hotellerie is om meer boekingen via de eigen site te ontvangen.

Trends

  • “Traditional Touroperator disappear”
  • “Price meta-search”
  • “Virtual touroperating ”
  • “Online booking activities”
  • “New forms of Distribution

Daarnaast ziet Stephan een trend dat Twitter steeds minder en Facebook steeds meer gebruikt wordt voor het delen van travel related ervaringen.